• ERASMUS+ na ZŠ Jana Babáka

          • 19. 5. 2023
          • V letošním školním roce se naše škola zapojila do programu ERASMUS+. Smyslem a cílem tohoto projektu je navázání spolupráce se školou v zahraničí, vytvoření společného vzdělávacího programu a jeho následného naplnění díky možnosti vycestování do partnerské školy.

            My jsme navázali tuto spolupráci s 2o gymnasio Peraias v řeckém městečku Peraia nedaleko Soluně. Programu se zúčastnilo 38 žáků ze školního pěveckého sboru ROSA, proto byla obsahem projektu kromě výukových aktivit i umělecká spolupráce s řeckými žáky a učiteli.

            Před samotnou realizací byl ve škole vytvořen tým pedagogů, který při online schůzkách s řeckými kolegy vytvořil plán školních aktivit, jež by naplnily poslání projektu. Tematicky jsme se zaměřili na oblasti, které nás spojují z hlediska umění, historie a kultury: řecká mytologie a české pověsti, uprchlictví se zaměřením na příchod řeckých dětí do Československa (1946-49), řecká a česká lidová hudba.

            Samotná realizace probíhala ve dnech 6. – 14. 5. 2023. Každý den jsme navštěvovali partnerskou školu, kde čeští i řečtí žáci společně ve smíšených týmech projektově zpracovávali uvedená témata.

            Přes počáteční ostych se během celého týdne žákům úspěšně dařilo komunikovat v angličtině a navazovat nová přátelství. Všechny týmy zvládly své projekty zpracovat na vysoké úrovni a prezentovat je před ostatními. V týmech panovala atmosféra vzájemné tolerance, spolupráce a porozumění.

            V hudební oblasti došlo k propojení školního pěveckého sboru ROSA s místním malým školním orchestrem zahrnujícím i buzúki – tradiční řecké nástroje. Během celého týdne jsme na každodenních zkouškách pracovali na repertoáru pro závěrečný koncert.

            Odpolední program jsme vždy zaměřili na poznávání řecké kultury a historie. Navštívili jsme královské hrobky a muzeum ve Vergině, archeologické muzeum a další významné památky Soluně. Tradiční řeckou architekturu jsme si prohlédli v přímořském městečku Afytos na Chalkidiki.

            Poslední den pobytu se uskutečnil společný koncert pro žáky a pedagogy školy. Koncert zahájili Řekové svými lidovými písněmi, poté zazněl společně nazkoušený repertoár. Pro naše žáky bylo velkou výzvou zpívat všechny písně v řečtině zpaměti, což bylo na koncertě oceněno bouřlivým potleskem. V následující části koncertu jsme představili naši lidovou hudbu a koncert ukončily hity populární hudby. Na závěr jsme si všichni společně zatančili tradiční řecké tance.

            Při rozloučení pan ředitel místní školy vyjádřil obdiv k pěvecké úrovni sboru a úctě našich žáků k řecké kultuře, hudbě a lidem.

            Jsme hrdí na to, že se nám smysl projektu ERASMUS+ podařilo naplnit do úplnosti a do České republiky se naši žáci vrátili plní zážitků, poznání a nových přátelství.

            Repertoár, který „přivezl“ sbor do Řecka, zazní na koncertu sboru ROSA v úterý 13. června 2023 v 18.00 hod. v prostorách SC Sýpka v Medlánkách, na který všechny srdečně zveme.

             

          • RETRO DEN

          • 3. 5. 2023
          • RETRO je zpátky! Tentokrát ve stylu 60. let 💃🏻.V úterý 16.5. přijďte do školy v tematickém kostýmu, inspirací může být film Rebelové ♥️. Co vás v tento den čeká? Stylová výzdoba v celé škole, soutěž o nejlepší kostým na 1. i 2. stupni, program o velké přestávce na školním hřišti. Přijďte si s námi užít tento výjimečný den a hoďte se do gala 🕺🏻.